Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Henrik Karlsson är en av våra GIS-experter på Decerno.

Han är kundansvarig för Ledningskollen och GAIA. Ledningskollen används för att skydda nedgrävda ledningar mot grävskador. GAIA projektet handlar om att med hjälp av AI automatisera processen där kartor skapas utifrån flygbilder och punktmoln. Henrik har jobbat med GIS sedan år 2000, när han och vår säljchef Rikard Linneroth startade bolaget Geosition. De brukar påstå att Geosition uppfann tekniken som ligger bakom bl.a. Google Maps, inte illa!

Henrik KarlssonHenrik Karlsson

Vad är det bästa med GIS enligt dig?

Att det finns så många branscher där geografisk data kan bidra till att förbättra verksamheten! Väldigt ofta får företag en “Aha-upplevelse” när de börjar visualisera sitt data geografiskt.
Ett exempel, om man jobbar inom logistik och ritar ut hur lastbilarna kör på en karta och sedan färglägger stråken utefter fyllnadsgrad. Då kan man t.ex se om man kör många halvtomma lastbilar längs samma delsträcka. Kanske kan man kombinera lassen och köra färre men mer välfyllda lastbilar? Vinsten är uppenbar.

Vilka är dina bästa råd till företag som vill lyckas med en implementering av en GIS-lösning?

Börja i liten skala och lös ett enkelt problem som snabbt skapar värde för verksamheten på ett konkret sätt. Genom att börja i det lilla behöver det inte kosta så mycket att komma igång och längs vägen kommer man förstå vilka fler värden som kan skapas genom att väga in den geografiska aspekten i sin verksamhet.

Kan du beskriva ett projekt där ni har använt GIS för att lösa ett problem?

Ledningskollen är ett utmärkt exempel på hur GIS kan användas för att lösa ett stort samhällsproblem. I Ledningskollen ritar den som ska gräva in sitt grävområde i en karta och området matchas sedan geografiskt mot de företag som kan ha nedgrävda ledningar där. Man kan se tjänsten som ett ärendehanteringssystem där geografin bestämmer vem som behöver besvara de ärenden som skapas. Ledningskollen besparar samhället stora kostnader och mycket besvär varje år.

Vad fick dig att intressera dig för GIS från första början?

Det började redan under min värnplikt i Karlsborg 1994. Vi trasslade med papperskartor och tappade ideligen bort våra styrkor i skogen vilket kändes lite oproffsigt. Jag och en kompis insåg att stridsledningen skulle bli så mycket bättre om vi kunde få in GPS positionerna från de olika grupperna till en interaktiv karta. Vi försökte övertyga vår major att han skulle finansiera ett sommarjobb men han var inte tillräckligt teknikmogen för den tanken…

Är du nyfiken på vilka möjligheter GIS kan skapa för er verksamhet?

Kontakta Henrik, han brinner verkligen för att diskutera GIS och de möjligheter som skapas.

Henrik KarlssonHenrik Karlsson

Henrik Karlsson

Konsultchef och GIS-expert

Vill du att vi hör av oss?

Please fill out